Leta i den här bloggen

24 februari 2009

Semla tajm

Tradionellt äts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsas med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige är även kanel pudrat över semlan.
När semlan serveras så kallas den hetvägg.
Under andra halvan av 1900-talet började den dock allt mer betraktas som en sorts bakelse som äts utan mjölk, troligen som en följd av att den började serveras på konditorier.
Vissa av dessa började även använda wienerbrödsdeg för att göra semlan ännu mer bakelselik.
Traditionen att servera semlan med varm mjölk har dock återinförts på ett flertal kaféer och
konditorier under senare år,åtminstone i de större städerna.
I Sverige har det under slutet av 1900-talet och under 2000-talet varit en återkommande tradition av dagstidningar och sajter att utse "bästa semlan"





4 kommentarer:

  1. Åt en halv semla idag (dagen efter).

    SvaraRadera
  2. Jag gillar bäst semlor från olofssons bageri i Överkalix, som också är släkt på P-E.

    SvaraRadera
  3. Jag har såna problem med att kommentera hos dig...får inte upp ordet som man skall verifiera med, ordkontrollen. Trist.

    Det bidde en semla igår och en halv idag, arbetsgivaren som bjöd, semlorna fick högsta betyg.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Yes äntligen funkade det!!! HURRA!

    SvaraRadera